Уникен е официален и единствен представител за България на ORONA, Испания, както и на други световни лидери в производството на асансьори, ескалатори, всякакви видове повдигащи платформи, както и системи за паркиране;

 

Една от двете най-големи фирми за доставка и монтаж на асансьори в България;


Внася с пъти повече комплект асансьори от всички други вносители заедно;


Наложи испанските асансьори в България като внесе, монтира и поддържа хиляди асансьори (най-вече ORONA) и над 100 ескалатора. Предлага пълната гама от: асансьори (стандартни, панорамни, кръгли, с неправилна форма на кабината, автомобилни, товарни, кухненски, инвалидни, Home Lifts...), ескалатори и подвижни пътеки, товарни платформи, инвалидни платформи, системи за паркиране, строителни подемници. В състояние е да отговори и най-нестандартните изисквания, като предлага например асансьори под наклон (!), за кораби и яхти, с покритие от кристали или каквото Ви хрумне.

 

 

1990 г.

Фирма УНИКЕН е регистрирана с основна дейност доставка, монтаж и сервиз на асансьори. Основател и собственик на фирмата е инж. Валентин Маринков, който работи в асансьорния бранш от 1976 г.

Асансьори с качество на най-високо световно ниво и на атрактивни цени

 1999 г.

Разочарован от ниското качество на българските производители на асансьори Валентин Маринков трансформира УНИКЕН във фирма вносител. Въпреки, че България все още дори не е стартирала преговори за присъединяване към Европейския Съюз (ЕС), инж. Валентин Маринков търси производител на асансьори от ЕС, който произвежда само по европейските стандарти и изисквания. Целта е да предлагаме асансьори с качество на най-високо европейско и световно ниво.

 

 


2000 г.

В началото на последния строителния бум в България УНИКЕН получава правата на единствен представител на ORONA S. Coop., която е най-голямата компания за производство на всички видове пътнически асансьори в Испания и седмата по големина в света.

 

С разрастването на строителния пазар в България УНИКЕН се стреми да задоволи всички нужди и изисквания на своите все по-многобройни клиенти. Оставяйки вярна на принципа си за високо качество и ниски цени, УНИКЕН постепенно избира следващите си партньори – производители с първостепенно значение на световните пазари:

 

 

 


2002 г.

УНИКЕН става единствен представител за България на HIDRAL, Испания – най-големият производител в Испания и един от 3-те най-големи в Европа на:

- товарни асансьори и платформи с товароподемност до 20.000 кг.;

- автомобилни асансьори;

- кухненски платформи;

- вертикални асансьори и платформи за стълби за осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания;

- асансьори за еднофамилни къщи (Home Lifts).

 

 

 


2005 г.

УНИКЕН става ексклузивен представител на SJEC за България – един от най-големите и най-опитни производители на ескалатори и движещи се пътеки в световен мащаб (с около 10% световен пазарен дял).

 

 


2006 г.

УНИКЕН придобива правата на единствен представител за България на втория по големина производител на асансьори в Испания – MP. С това УНИКЕН успява да заеме голям дял от пазара на хидравлични асансьори за жилищни сгради на изключително ниски цени.

В гр. Нови Сад, Сърбия е снована УНИКЕН-С ООД. С тази фирма започва ексапнзията на УНИКЕН извън България. Предметът на дейност е същият като в България. Пазарите, на които двете фирми са активни са Сърбия, Черна Гора, Албания, Македония, Германия.

 

 

 


2009-2010 г.

Световната финансова и последвалата икономическа криза силно засегнаха строителния сектор и търсенето на нови асансьори и ескалатори. В този период УНИКЕН затвърди водещата си позиция на една от двете най-големи фирми в нашия сектор в България, но при силно свиващо се търсене. УНИКЕН се съсредоточава върху удовлетворяване на ново появилите се специфични изисквания на клиентите, но и върху едно ново предизвикателство: неспазването от страна на голяма част от асансьорния бранш в България на европейските (които са и български) норми и стандарти. Огромните „компромиси”, които се допускат от контролните и надзорни органи доведоха до пускането в експлоатация на все по-голям брой асансьори застрашаващи сигурността, здравето и живота на хората. УНИКЕН си постави за най-висок приоритет да следи и настоява за спазване на европейските норми и стандарти от ВСИЧКИ участници на пазара.